Syrisch leger kondigt einde bestand af

Het Syrische regeringsleger heeft het einde afgekondigd van de wapenstilstand die precies één week geleden na een Amerikaans-Russisch akkoord was ingegaan. Dat meldt het staatperssagentschap Sana. 

Volgens het leger hebben "de rebellen" zich niet aan dat akkoord gehouden en hebben ze het akkoord zeker driehonderd keer geschonden. Het bestand "was een echte kans om het bloedvergieten te beëindigen, maar de gewapende terroristen (...) weigerden eender welke voorwaarde uit het bestand te implementeren", luidt het in een verklaring.

Rusland en Damascus leggen de schuld bij de rebellen en hun sponsors (de VS en de Golfstaten), terwijl de VS en de rebellen respectievelijk Rusland en Assad verantwoordelijk stellen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt dat hij hoopt dat het bestand nog niet dood is, ondanks de aankondiging van het Syrische leger. 

Samenwerking VS en Rusland
Twee weken geleden bereikten de Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken, John Kerry en Sergej Lavrov, een akkoord over een staakt-het-vuren in Syrië. Dat had ook betrekking op een aantal rebellengroepen en het Syrische leger, maar niet op Islamitische Staat. De afspraak was dat de militaire troepen van Rusland en de Verenigde Staten zouden samenwerken als de wapenstilstand een week kon standhouden. Het staakt-het-vuren was ook bedoeld om voedselhulp naar de belegerde stad Aleppo te sturen.

Het bestand ging afgelopen maandag in, maar de wapens hebben geen moment gezwegen in Syrië. Het staakt-het-vuren kwam dit weekend ook extra onder druk te staan nadat de internationale anti-IS-coalitie onder leiding van de VS een bombardement had uitgevoerd op Syrische regeringstroepen, die verkeerdelijk voor IS-leden aanzien werden. Tientallen Syrische soldaten kwamen daarbij om het leven.

Ook geen hulp
Het doel om hulpkonvooien van de Verenigde Naties naar de belegde stad Aleppo te sturen, is overigens ook mislukt. Een tiental vrachtwagens met hulpgoederen staan vast aan de Turks-Syrische grens omdat niemand de veiligheid niet garanderen op de toegangswegen naar de Syrische stad Aleppo.