Zware rellen bij anti-Kabilabetoging

In de Congolese hoofdstad Kinshasa zijn honderden mensen op straat gekomen om te betogen tegen president Joseph Kabila. Het kwam daarbij tot zware rellen met de ordediensten. Het is nog onduidelijk of er ook dodelijke slachtoffers te betreuren zijn. Ook voor de Congolese ambassade in Brussel is deze namiddag betoogd.

Over precies drie maanden komt er volgens de grondwet een einde aan Kabila’s tweede en laatste termijn. De Congolese grondwet verbiedt namelijk een derde ambtstermijn. De kiescommissie heeft tot vandaag de tijd om nieuwe verkiezingen uit te schrijven, maar al een tijdje doen geruchten de ronde dat Kabila de verkiezingen zou willen uitstellen. Hij maakt voorlopig nog geen aanstalten om op te stappen als president van Congo.

Om druk uit te oefenen op het regime om toch nog tijdig verkiezingen te organiseren, had een deel van de oppositie en het middenveld opgeroepen om te betogen. Op een van de centrale assen van Kinshasa, de avenue Lumumba, gooiden jongeren met stenen naar de agenten. Die antwoordden op hun beurt met traangas. In andere wijken werden dan weer autobanden, busjes en wagens in brand gestoken. 

Ook betoging in Brussel
De actievoerders kwamen overigens niet alleen in de Congolese hoofdstad op straat. Zo werd ook actiegevoerd in de Congolese steden Goma en Kisangani. Ook voor de ambassade van Congo in Brussel is deze namiddag betoogd tegen het aanblijven van president Kabila. 

"Voor ons pleegt Kabila vanaf vandaag een grondwettelijke coup en we roepen de internationale gemeenschap op hem de rug toe te keren”, zei Joseph Salomon Mbeka, een van de organisatoren van de manifestatie. “Ook aan zij die deel uitmaken van het systeem.”

Vraag naar terughoudendheid
Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is "bezorgd" over het geweld in de Congo. Hij beklemtoont dat het recht op vreedzaam protest bij elk politiek proces past, en wijst op de individuele verantwoordelijkheid van de aanstokers.

De Belgische buitenlandminister dringt er bij alle politieke betrokkenen in Congo op aan om "op een vreedzame manier zo vlug mogelijk verkiezingen te organiseren en om een consensus te vinden over de technische aspecten om dit mogelijk te maken".