"Als ik kon, draaide ik klok jaren terug"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wijst naar een falend vluchtelingenbeleid als reden voor de smadelijke verkiezingsnederlagen van haar CDU-partij in Berlijn en Mecklenburg-Vorpommern. Ze neemt als partijvoorzitter ook haar verantwoordelijkheid, zei Merkel na de partijraad in Berlijn. 

"Als ik kon, zou ik de klok vele, vele jaren terugdraaien om me met de hele regering en alle andere leidinggevenden beter voor te bereiden op de situatie waarin we in september 2015 zijn terechtgekomen", zei bondskanselier vandaag. Volgens haar is de "bittere" verkiezingsnederlaag van gisteren dan ook grotendeels te danken aan de onduidelijkheden die er waren en zijn rond haar vluchtelingenbeleid. 

De CDU-voorzitster gaf toe dat haar regering ook fouten heeft gemaakt. De oplossing van de vluchtelingencrisis gaat niet snel "ook omdat wij in de afgelopen jaren niet alles juist hebben aangepakt". Zo hadden de Duitse regeringen de vluchtelingenstroom op bepaalde momenten niet in de hand, gaf Merkel toe. "Over het algemeen hadden we het bij het rechte eind, maar dat betekent dat we op bepaalde momenten niet voldoende controle hadden."

De bondskanselier maakte wel duidelijk dat ze niets aan het Duitse vluchtelingenbeleid zal aanpassen.

Slechtste resultaat ooit
De partij van Merkel behaalde gisteren met achttien procent haar slechtste resultaat ooit bij de deelstaatverkiezingen in Berlijn. De partij vormde daar een coalitie met de sociaaldemocratische SPD, maar het valt te betwijfelen of de CDU ook in de toekomst deel zal uitmaken van de coalitie. Mogelijk kiest de SPD voor een samenwerking met Die Grüne en Die Linke.