Verdachte aanslag New York en New Jersey gevat

De Amerikaanse politie heeft de 28-jarige Ahmad Khan Rahami na een vuurgevecht kunnen arresteren. Rahami wordt ervan verdacht achter de aanslag in de New Yorkse wijk Chelsea te zitten en achter de gevonden explosieven in New Jersey. Vandaag werd al een opsporingsbericht verspreid.

De politie van New York verspreidde vanmorgen een opsporingsbericht voor een 28-jarige man van Afghaanse origine die in New Jersey verbleef. Volgens de burgemeester van New York, Bill de Blasio, was de verdachte op dat moment "gevaarlijk en gewapend". Miljoenen mensen ontvingen een foto van de verdachte via hun gsm.

Vuurgevecht
Volgens de Amerikaanse nieuwszender NBC werd de man later op de dag opgepakt nadat hij was neergeschoten in Linden, in de staat New Jersey. Daar zou hij door voorbijgangers opgemerkt zijn terwijl hij aan het slapen was voor een winkel. Er ontstond een vuurgevecht met de politie, één agent raakte daarbij gewond.

Acht bommen
Langs het parcours van een loopwedstrijd in Seaside Park ontplofte zaterdagochtend een staafbom. Niemand raakte daarbij gewond. Bij een explosie zaterdagavond vielen 29 gewonden. Een tweede, niet-ontploft springtuig werd enkele straten verderop aangetroffen.

Vannacht vond de politie opnieuw vijf bommen in een rugzak in een vuilnisbak in Elizabeth in New Jersey. Een poging om één van die bommen met een robot te ontmantelen liep vanmorgen mis. Er vielen geen gewonden, want iedereen stond op veilige afstand.

"Eén terreurcel"
Het staat nog niet vast dat Rahami alle bommen heeft gemaakt, maar alles wijst wel in zijn richting. Hij is herkend op camerabeelden bij de bommen in New York en hij woont - toeval of niet - in Elizabeth, de plek waar vijf bommen zijn teruggevonden. Voor de gouverneur van New York zijn er elementen genoeg om te denken aan één terreurcel.

"Niet toegeven aan angst"
"In deze tijden is het belangrijk om te beseffen wat terroristen en extremisten willen", zei huidig Amerikaans president Barack Obama. "Ze willen niet alleen onschuldige mensen treffen, maar ook angst zaaien bij iedereen, onze levens verstoren en onze waarden ondergraven. We moeten kordaat zijn zodat we aanslagen kunnen voorkomen, diegenen vinden die ze uitvoeren en ze berechten, maar we moeten ook als burgers ervoor zorgen dat we niet toegeven aan die angst."