Kremlinpartij haalt drievierdemeerderheid

De partij van de Russische president Vladimir Poetin, Verenigd Rusland (JR), heeft volgens de voorlopige resultaten meer dan drie vierde van alle zitjes behaald in het parlement. De partij haalt 343 van de 450 mandaten, aldus de centrale kiescommissie in Moskou.

Naast de partij van Poetin zetelen ook drie andere partijen in het parlement. De  communisten krijgen 42 zitjes, de rechtspopulistische liberaaldemocratische partij (LDPR) 41 en Rechtvaardig Rusland 21.

Laagste participatie ooit
De participatiegraad bij de parlementsverkiezingen in Rusland ligt na telling van 93 procent van de stemmen op 47,81 procent. Dat liet de centrale kiescommissie weten. Het gaat om de laagste participatiegraad bij de parlementsverkiezingen die ooit is opgetekend.

Het vorige laagterecord dateert van 1993, toen dat 54,81 procent bedroeg. In 2011 was de participatiegraad 60,21 procent. Verenigd Rusland (JR), de partij van de Russische president Vladimir Poetin, behaalde 343 van de 450 zitjes in de Doema (het lagerhuis van het parlement), na 93 procent van de stemmen geteld. De partij kreeg 54,28 procent van de stemmen, goed voor een absolute meerderheid in het parlement.