Opnieuw verlies voor partij Merkel

De coalitie van SPD en CDU die in de Duitse deelstaat Berlijn aan de macht was, is haar meerderheid zoals verwacht kwijt. De CDU van bondskanselier Angela Merkel behaalt zelfs het slechtste resultaat ooit in Berlijn. En de rechtspopulistische Alternative für Deutschland (AfD) zit voortaan in tien van de zestien Duitse deelstaatparlementen. Dat blijkt uit de eerste prognoses na het sluiten van de stembureaus in Berlijn.

Volgens een voorspelling van de tv-zender ARD zou de sociaaldemocratische SPD van burgemeester Michael Müller 23 procent van de stemmen hebben binnengehaald. De partij blijft de grootste, maar zal vermoedelijk in zee moeten gaan met twee andere partijen om een coalitie te vormen. Müller claimt alvast de overwinning. "We hebben onze doelstelling gehaald", reageerde hij op de prognoses. "We hebben een mandaat om een regering te vormen."

Het valt te betwijfelen of de CDU van bondskanselier Angela Merkel deel zal uitmaken van de coalitie. De partij zou wel de op een na grootste blijven in Berlijn, maar valt naar verwachting vijf procentpunt terug tot achttien procent. Dat is de slechtste uitslag van de partij ooit in de deelstaat. "Hier kunnen we niet tevreden mee zijn", klonk het al in de partij. Mogelijk kiest de SPD voor een coalitie met Die Grüne en Die Linke.

De beide partijen, tot nu in de oppositie, zouden elk uitkomen op 16,5 procent. "De mensen willen een ernstige regering, en wij kunnen dat", verklaarde Cem Özdemir van Die Grüne. De rechtspopulistische AfD, die 11,5 procent zou binnenhalen, riep zich ten slotte al uit tot "de echte winnaar" van de Berlijnse deelstaatverkiezingen.

De opkomst lag met 67,3 procent beduidend hoger dan in 2011. Een eerste voorlopig officieel resultaat wordt tegen middernacht verwacht.