Kremlinpartij wint verkiezingen

De Kremlinpartij Verenigd Rusland (JR) heeft zoals verwacht de parlementsverkiezingen gewonnen. Bij 24 procent van de stemmen geteld, eindigt de partij van president Vladimir Poetin voorlopig met 51 procent van de stemmen. In de Doema, het Russische lagerhuis, zou er weinig veranderen.

Volgens de prognoses zou Verenigd Rusland het iets minder goed doen dan bij de vorige parlementsverkiezingen, in 2011. Toen haalde de partij 49 procent. Daarmee blijft de partij de Doema wel domineren.

In het lagerhuis zouden naast JR dezelfde drie partijen zetelen als voorheen. De liberaaldemocratische partij (LDPR), een rechtspopulistische groep, zou met 15,3 procent wel de tweede partij worden in de Doema. Ze zou meer stemmen hebben behaald dan de communistische partij (KPRF), die zou stranden op 14,9 procent. De partij Rechtvaardig Rusland (SR) behoudt haar status van vierde partij van het land, met acht procent.

De overige partijen zouden niet over de kiesdrempel van vijf procent geraakt zijn. Met deze verkiezingen worden de 450 zetels in de Doema verdeeld. Er kwamen in totaal 6.500 kandidaten van veertien partijen op.

De opkomst was vrij laag. Om 18 uur in Moskou, minder dan twee uur voor het sluiten van de stembureaus, bedroeg de opkomst minder dan veertig procent. In 2011 was dat op hetzelfde moment meer dan 51 procent.