Russen woedend door "vergissing" VS

De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties is gisteren opgestapt uit de spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad uit protest tegen de uitspraak van de VS, die de bijeenkomst "een stunt van Rusland" noemde. De extra zitting van de Veiligheidsraad kwam er nadat de internationale anti-IS-coalitie onder leiding van de VS gisteren een bombardement had uitgevoerd op Syrische regeringstroepen, die verkeerdelijk voor IS-leden aanzien werden. Tientallen Syrische soldaten kwamen daarbij om het leven.

"Ik heb nog nooit zo een gebrek aan tact gezien bij de Amerikanen als vandaag", zei de Russische ambassadeur Vitaly Churkin gisterenavond bij het verlaten van de door zijn land bijeengeroepen spoedzitting. Volgens Churkin zei zijn Amerikaanse collega Samantha Power dat ze "niet geïnteresseerd was" in wat hij had te zeggen omdat de vergadering "een stunt" was. Daarop verliet Churkin verontwaardigd de bijeenkomst.

Bombardement
Rusland wilde tijdens de extra zitting van de Veiligheidsraad uitleg van Amerika over het bombardement dat gisteren door de internationale anti-IS-coalitie onder leiding van de VS werd uitgevoerd op Syrische regeringstroepen, die verkeerdelijk voor IS-leden aanzien werden. Tientallen Syrische soldaten kwamen daarbij om het leven.

"Dit is een ernstige bezorgdheid die we wilden delen met de Veiligheidsraad", zei Churkin. "Het is vrij opmerkelijk, en eerlijk gezegd zelfs verdacht, dat de Verenigde Staten ervoor kozen om op dit moment precies deze luchtaanval uit te voeren."

Voor de start van de vergadering noemde de Amerikaanse VN-ambassadrice Samantha Power het initiatief van Rusland om een spoedvergadering bijeen te roepen "cynisch en hypocriet", omdat dat nog nooit gebeurde na een aanval van het Syrische regime op oppositietroepen of wanneer het regime de hulplevering aan belegerde gebieden belemmert.

Kritiek
Power herhaalde gisteren dat Washington spijt heeft van de luchtaanval op een stelling van het Syrische leger, maar uitte tegelijkertijd felle kritiek op Ruslands dubbelzinnige houding. "De aanval waarbij tientallen Syrische soldaten omkwamen was onbedoeld en we betreuren het verlies aan mensenlevens", zo zei Power aan de pers.

Vervolgens uitte ze felle kritiek op Moskou voor het samenroepen van de spoedvergadering. Volgens Power treft het Syrische regime "met een alarmerende regelmaat" opzettelijk burgerdoelwitten, en deed Rusland volgens haar nooit iets om dat te voorkomen. Ook gebruikt het regime vaak chemische wapens en heeft het al duizenden gevangenen mishandeld.

Staakt-het-vuren
Begin deze week ging er een staakt-het-vuren van kracht dat de Verenigde Staten en Rusland overeen kwamen. Dat heeft ook betrekking op een aantal rebellengroepen en het Syrische leger, maar niet op Islamitische Staat.

Gisteren voerde de internationale coalitie onder leiding van de VS een luchtaanval uit op een stelling van het Syrische leger, omdat ze dacht dat het om IS-strijders ging. Hierdoor komt het al kwetsbare staakt-het-vuren nog meer onder druk te staan. Woensdag zien de Russische en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken elkaar op een vergadering van de Veiligheidsraad over Syrië.