"Explosie in New York is terreurdaad"

De ontploffing in New York van zaterdagavond is "een daad van terreur, maar is niet gelinkt aan een internationale groep", zegt Andrew Cuomo, de gouverneur van New York. Bij de explosie in de New Yorkse wijk Chelsea in het stadsdeel Manhattan vielen in totaal 29 gewonden. Uit voorzorg worden er duizend extra agenten ontplooid.

De oorzaak van de ontploffing is voorlopig nog onbekend, maar een politiebron zei aan CNN dat een gasontploffing wordt uitgesloten. Volgens de eerste berichten zou de explosie zijn veroorzaakt door een "geïmproviseerd explosief"'. Verschillende media zeggen dat het explosief in een afvalbak zat.

Vlakbij de plaats van de explosie heeft de politie een tweede 'bom' gevonden, een snelkookpan. De pan was met draadjes verbonden aan een mobiele telefoon, zo melden bronnen bij de politie aan CNN.

Kwaad opzet
De ontploffing is "een daad van terreur, maar is niet gelinkt aan een internationale groep", zegt Andrew Cuomo, de gouverneur van New York. Er worden uit voorzorg duizend extra agenten ontplooid, kondigde de gouverneur nog aan. "We mogen ons gelukkig prijzen dat er geen doden zijn gevallen", stelde de gouverneur. Hij voegde toe dat alle gewonden het ziekenhuis ondertussen hebben verlaten. "Wie de bommen ook geplaatst heeft, we zullen hen opsporen en ze zullen berecht worden."

Eerder liet ook burgemeester Bill de Blasio weten dat er kwaad opzet in het spel was. "De bom is wellicht niet toevallig afgegaan op een zaterdagavond in een druk deel van Manhattan", zegt ook VTM NIEUWS-correspondent Greet De Keyser vanuit Washington.

Aanslag Boston
De werkwijze doet denken aan die van de aanslagen in Boston in 2013. De geradicaliseerde broers Dzhokhar en Tamerlan Tsjarnajev gebruikten toen een handleiding van Al Qaida om met een snelkookpan een spijkerbom te maken. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en raakten meer dan 250 mensen gewond.

Loopwedstrijd
Eerder ontplofte gisteren al een staafbom langs het parcours van een loopwedstrijd, in Seaside Park (New Jersey). Niemand raakte daarbij gewond. Volgens de Blasio zijn er voorlopig nog geen aanwijzingen dat er een verband is met de ontploffing in New York, maar de politiediensten van New Jersey en New York zullen wel samenwerken.

"We gaan dit stoppen"
Zowel de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump als de Democratische kandidaat Hillary Clinton reageerden al op de explosie. “Er is iets vreselijks aan de hand in onze wereld. We gaan slim, sterk en waakzaam moeten zijn, maar gaan het stoppen", zei Trump.

Ook Hillary Clinton reageerde zodra ze het nieuws hoorde van op haar vliegtuig. “We steunen de slachtoffers en staan in contact met de burgemeester van New York en volgen de ontwikkelingen.” Clinton benadrukt dat we nu moeten wachten tot de feiten duidelijk zijn. Pas dan wil ze meer commentaar geven.