Coalitie VS bombardeert "per ongeluk" Syrisch leger

Volgens internationale bronnen zijn bij een luchtaanval in het oosten van Syrië tientallen doden gevallen. De aanval was het werk van de internationale coalitie, geleid door de Verenigde Staten, en komt enkele dagen nadat de Verenigde Staten en Rusland het eens werden over een wapenstilstand. Door zeven dagen lang niet te bombarderen zouden humanitaire organisaties hulp kunnen verlenen en voedsel sturen.

De internationale coalitie tegen Islamitische Staat heeft in het zuiden van Deir al-Zour luchtaanvallen uitgevoerd tegen wat gedacht werd een strijdstelling van jihadisten in Syrië te zijn. Aan deze operatie werd onmiddellijk een einde gemaakt van zodra Russische verantwoordelijken verwittigden dat het mogelijk Syrische militairen betrof.

"Syrië is een complex theater van operaties met verschillende militaire krachten en milities dicht bij elkaar. De coalitie richt nooit intentioneel naar een Syrische militaire eenheid", aldus een mededeling van Centcom, het militair commando van de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten.

Volgens het Amerikaanse leger hadden leden van de coalitie Rusland op voorhand geïnformeerd over de luchtaanvallen uit "professionele hoffelijkheid." "De coalitie gaat de omstandigheden van deze aanval onderzoeken en zien of er lessen uit kunnen getrokken worden", luidt het. Bij de bombardementen zouden tientallen Syrische soldaten gedood zijn.

Foto: Archief

Bekijk ook: