300 km door woestijn met rugzak van 60 kg

Een Belgische avonturier is er als eerste in geslaagd om de Simpsonwoestijn, een van de droogste plekken van Australië, te doorkruisen met al zijn bagage op zijn rug. Louis-Philippe Loncke droeg twee weken lang zestig kilogram tijdens een tocht van driehonderd kilometer. En dan had hij nog energie over om zijn reis te filmen.

Met tientallen insecten op zijn gezicht stapte Louis-Philippe Loncke soms uren door de Australische woestijn. Terwijl zijn voorgangers een kar trokken, wilde Loncke die grens verleggen. Hij besloot al zijn bagage op zijn rug te dragen. Twee weken lang, zestig kilogram op zijn rug voor een tocht van driehonderd kilometer: niemand deed het hem voor.

“Met de rugzak door de woestijn gebeurt niet vaak. De meeste mensen of avonturiers die weken door de woestijn trekken, doen dat met een karretje. Daar heb je minder last mee om water te versleuren”, vertelt Loncke aan VTM NIEUWS.

Geëlektrocuteerd
Op een van de droogste plekken van Australië werd ironisch genoeg de regen het grootste obstakel. “Bliksem was het gevaarlijkste dat kon gebeuren. Ben ik nat en hij slaat niet ver van mij in, dan werd ik zonder twijfel geëlektrocuteerd. Daarom moest ik mijn tent zetten waar ik wist dat het zand droog zou blijven.”

De Simpsonwoestijn is zes keer groter dan België en er woont niemand. De wilde dieren op zijn weg hadden nog nooit een mens gezien. ”De interactie met de dieren is schitterend. Ze komen dicht bij mij, ze zijn minder bang, nieuwsgierig. Ik heb enkele dieren zelfs bijna kunnen aanraken”, vertelt Loncke.

Nu Bolivië
De avonturier is met deze woestijntrek niet aan zijn proefstuk toe: hij heeft ondertussen negen wereldprimeurs op vlak van volledig autonome woestijntreks en kajak expedities op zijn naam staan. Zo stak hij in 2007 al de Tasmanian Wilderness (Australië) over, en bedwong hij in 2008 de Australische Simpson Desert.

Hij vertrekt op 24 oktober naar Bolivië voor zijn vijftiende expeditie. Hij faalde er in 2013 om de twee grote Salars te voet over te steken. Daar wil hij nu verandering in brengen.