VN-konvooien raken Aleppo niet binnen

Syrische rebellen waarschuwen dat het bestand in de Syrische burgeroorlog niet zal standhouden. Het bestand ging maandagavond in op initiatief van de Amerikanen en de Russen. Ondanks het bestand gaan de beschietingen gewoon door.

Sinds dinsdag wachten twee voedselkonvooien van de Verenigde Naties aan de grens tussen Turkije en Syrië. Het ene heeft voldoende meel voor 150.000 mensen, het andere 35.000 voedselvoorraden voor één maand. Omdat de vrachtwagens geen veilige doorgang krijgen, kunnen ze niet verder rijden tot de belegerde stad Aleppo.

De stad Aleppo is verdeeld tussen de rebellen en het Syrische regime. Het konvooi moet via de zogenaamde Castelloweg het oostelijke deel van Aleppo bevoorraden. Dat is in handen van de rebellen, maar wordt omsingeld door de troepen van het regime.

Die zijn op twee plaatsen tot aan de Castelloweg geraakt, en blokkeren de toegang. Volgens het akkoord dat Amerikanen en Russen onderhandeld hebben, moeten beide partijen zich terugtrekken van deze Castelloweg.