Dossier President Trump

"Neem wapens van Clintons bodyguards af"

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump riep gisteren op om de wapens af te nemen van de bewakers van zijn tegenstander Hillary Clinton. “We zullen zien wat er dan met haar gebeurt”, zei Trump op de campagnebijeenkomst in Miami.

Donald Trump zei dat Clinton af wil van het tweede amendement in de Amerikaanse grondwet. Daarin is het recht op particulier wapenbezit vastgelegd. “Ze loopt met gewapende bodyguards rond, zoals je nooit eerder zag. Dus ik stel voor dat zij hun wapens afgeven, want daar houdt ze niet van.”

Clinton is voorstander van een striktere wapenwet maar zegt nooit gezegd te hebben dat ze het tweede amendement wil afschaffen.

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat Trump zwaar uithaalt naar zijn tegenstander. Begin vorige maand zei hij in North Carolina dat wapenactivisten wellicht konden voorkomen dat Clinton progressieve leden, die voor een beperking van de wapenwet zijn, van het Hooggerechtshof zou benoemen. Deze opmerking werd door sommigen gezien als een aanmoediging voor een politieke moordaanslag. Hij noemde de Democratische presidentskandidaat ook al eerder de duivel.