'Lelijk' monument Utoya komt er niet

Er komt een nieuw ontwerp voor het monument voor de slachtoffers van Anders Breivik, die vijf jaar geleden een bloedbad aanrichtte op het Noorse eiland Utøya. Het ontwerp van kunstenaar Jonas Dahlberg kreeg namelijk té veel kritiek, enkele buurtbewoners noemen het ontwerp zelfs "foeilelijk".

De Noorse regering schreef in 2014 een wedstrijd uit om een herdenkingsmonument te ontwerpen voor de 77 slachtoffers die bij de bloedige aanslagen van Anders Breivik, in juli 2011, omkwamen. Het was de Zweedse kunstenaar Jonas Dahlberg die als winnaar uit de bus kwam.

Zijn idee? Het schiereiland waar de aanslag plaatsvond in twee delen splitsen, als verwijzing naar de diepe wonde die de extreemrechtste terrorist Anders Breivik bij de Noorse gemeenschap had nagelaten. Op een van de nieuwe wanden zouden dan de namen komen van de slachtoffers. 

"Foeilelijk ontwerp"
Alleen zijn de onwonenden allerminst te vinden voor zijn idee. Ze noemden het "een foeilelijk ontwerp", "een toeristische attractie" en een "verkrachting van de natuur". Ze willen ook niet voortdurend herinnerd worden aan de tragedie, velen onder hen waren namelijk ook betrokken bij het reddingswerk na de schietpartij. Ze namen zelfs een advocaat onder de arm.

De Noorse regering is nu bereid om af te zien van het ontwerp. "We willen een langdurige emotioneel beladen rechtszaak voorkomen en hebben een schikking aangeboden”, liet minister van lokaal bestuur Jan Tore Sanner weten. "Een onderdeel daarvan is dat we afzien van het gekozen ontwerp voor het kunstwerk.”