Er wordt opnieuw gevochten in Syrië

In de Syrische hoofdstad Damascus vinden vandaag opnieuw hevige gevechten plaats tussen regeringstroepen en rebellen. Dat heeft een journalist van het Franse persbureau AFP vastgesteld en is bevestigd door een militaire bron. Het betreft de ergste inbreuk tegen het bestand dat maandag in werking is getreden.

Volgens de militaire bron is het regeringsleger bezig een aanval te blokkeren van gewapende groepen die proberen vanuit het oosten via Jobar (de door opstandelingen gecontroleerde wijk) de hoofstad binnen te trekken. Dat leidt tot hevige strijd en het afvuren van raketten. 

Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten heeft de uitbraak van de gevechten bevestigd en gezegd dat beide partijen elkaar met granaten bestoken. Volgens het Observatorium werden zeker 21 projectielen afgevuurd.

Regeringsgetrouwde Syrische media zeggen dat de rebellen een verrassingsaanval hebben ingezet. De oppositionele website Orient News berichtte daarentegen dat het regeringsleger en ermee verbonden milities verantwoordelijk zijn voor de schending van het staakt-het-vuren. 

Wapenstilstand sinds maandag
Afgelopen maandag ging in Syrië een wapenstilstand in voor zeven dagen, nadat de Verenigde Staten en Rusland tot een akkoord waren gekomen over een bestand. "We kondigen een akkoord aan dat een einde moet maken aan de wapens en de weg moet vrijmaken voor een bemiddeling van het conflict dat sinds 2011 al aan meer dan 290 duizend mensen het leven heeft gekost", zei Kerry toen. Het stoppen van de bombardementen moet er ook voor zorgen dat humanitaire organisaties hulp kunnen verlenen in alle belegerde gebieden, waaronder Aleppo. 

Foto: archiefbeeld