Gemoederen blijven verhit in Frankrijk

Bij nieuw protest tegen de gecontesteerde wet over de hervorming van de Franse arbeidsmarkt zijn gisteren in Parijs twaalf mensen gewond geraakt. Het gaat om vier demonstranten en acht agenten. Twee van de ordehandhavers raakten verbrand aan het been. Tegen de wetgeving verhit al maanden de gemoederen.

De 'loi travail' van de inmiddels opgestapte minister van Economie Emmanuel Macron ging deze zomer van kracht. De linkse regering kon de in eigen rangen omstreden hervorming pas doorvoeren na een grondwettelijk truc om het parlement te omzeilen, en dat werd niet door iedereen gesmaakt. Tegenstanders demonstreerden al ruim veertien keer tegen de hervorming.

Ook gisteren liepen de zaken uit de hand in Parijs. Het merendeel van de duizenden aanwezigen protesteerde vreedzaam, maar de politie kreeg het aan de stok met een groep jongeren. De politie werd bestookt met molotovcocktails en repliceerde met traangas. Minstens 62 personen werden opgepakt van wie er 32 in voorlopige hechtenis werden genomen.

Er was protest in Parijs en een honderdtal steden. In totaal kwamen gisteren zeker 78.000 mensen de straat op. De tegenstanders eisen de intrekking van de wet die de arbeidsmarkt flexibeler moet maken, maar volgens de tegenstanders op maat van de werkgevers geschreven is.