"Weinig hoop" voor vermiste zwemmers

Aan een strand in La Palmyre, aan de Zuid-Atlantische kust in Frankrijk, hebben reddingteams van brandweer en gendarmerie vanochtend de zoektocht hervat naar twee vermiste 21-jarige Vlaamse zwemmers. Er is weinig hoop, zegt organisator Charles Van den Bossche.

De twee twintigers die gisteravond in moeilijkheden kwamen, maken deel uit van het festival Roadsurfing, dat de Gentse organisatie Route du Soleil voor zowat 2.000 Belgen organiseert. Twee redders die de jongeren met een reddingsboei wouden helpen, raakten zelf in moeilijkheden en moesten op hun beurt gered worden.

Een zoektocht gisteravond leverde geen spoor op van de twee vermisten en donderdagochtend werd die actie hervat. Er is een gespecialiseerd duikteam en ook een helikopter ingezet, en de vloedlijn wordt met wagens in de gaten gehouden. "Dit is een zware klap voor iedereen, in de eerste plaats voor de betrokkenen en de naasten van de vermiste jongens", zegt organisator Charles Van den Bossche. 

"Oceaan is echt onvoorspelbaar"
“De twee jongens zijn nu al meer dan 26 uur vermist, dus dat ziet er niet zo goed uit”, zegt VTM NIEUWS-journalist Wouter De Boer . “De Franse reddingswerkers blijven wel zoeken. Vanavond gaan ze nog een uurtje door, maar morgen wordt de zoekactie opnieuw voortgezet. Nu is de zee trouwens zeer kalm. Dat toont nog maar eens aan hoe onvoorspelbaar de oceaan hier is”, aldus De Boer.

De buurtbewoners kennen het fenomeen en volgens hen zit er maar één ding op: je laten meevoeren door de stroming. “Normaal weten geoefende zwemmers dat ze hier niet gek moeten doen”, zegt ook buurtbewoner Didier Elias. “Daarom drijven ze op hun rug om zich niet uit te putten en niet te moeten strijden tegen een stroom die zich terugtrekt.”

Festival gaat door
Hun vrienden op het festival werden woensdagavond naar een hotel in de buurt overgebracht en krijgen steun van slachtofferhulp. De ouders van de vermiste twintigers worden donderdag opgewacht in Bordeaux. Het festival gaat intussen wel verder, maar wel op een serene manier, zegt Van den Bossche. "Het zou niemand helpen om dit nu stop te zetten", klinkt het. Via plaatselijke bronnen vernam VTM NIEUWS dat er momenteel niemand in de zee mag.

Lees ook: 2 Vlaamse zwemmers vermist voor Franse kust