Al miljard sterren in kaart gebracht

De Europese astronomiesatelliet Gaia heeft al meer dan een miljard sterren met grote precisie in kaart gebracht, een prestatie zonder voorgaande in de sterrenkunde. Dit heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA vandaag, 1.000 dagen na de lancering, bekendgemaakt.

Het ruimtevaartbureau had de ambitie om de meest gedetailleerde driedimensionale kaart van onze Melkweg te maken. De satelliet Gaia - die zich op ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de Aarde bevindt - heeft intussen al de exacte positie en helderheid van 1.142 miljoen sterren bepaald. Dat is ongeveer één procent van de sterren in ons sterrenstelsel. De satelliet bracht ook duizenden objecten buiten de Melkweg in kaart. 

Naast een driedimensionale kaart, maakte de satelliet ook een driedimensionale film van de afstanden en de bewegingen van meer dan twee miljoen van de heldere sterren in onze omgeving. Wetenschappers hopen meer te leren over de geschiedenis van de Melkweg en rekenen op de ontdekking van duizenden nieuwe planeten.

740 miljoen euro
De satelliet kost in totaal 740 miljoen euro. België zelf deed ook een bijdrage van twintig miljoen euro. Er waren ook zowat twintig private bijdragen aan de satelliet, onder andere van het Luikse bedrijf Amos, Thales Alenia Space Belgium en Spacebel.