Ook Servië wil hek tegen vluchtelingen

Servië, dat kandidaat is om tot de Europese Unie toe te treden, wil hekken plaatsen op de grens met Macedonië en Bulgarije om duizenden nieuwe migranten weg te houden van zijn grondgebied. Het is tijd voor "drastische maatregelen", zei minister van Arbeid Aleksandar Vulin in Belgrado.

De regering zal zich de komende dagen over deze kwestie buigen. Tot dusver heeft Servië de grens met zijn zuiderburen met gezamenlijk patrouilles van politie en leger bewaakt.

Buurland Hongarije plaatste vorig jaar al prikkeldraad aan de grens met Servië en Kroatië om de stroom van asielzoekers tegen te houden. Sindsdien liep het aantal vluchtelingen dat Hongarije binnenraakte duidelijk terug. Enkele weken geleden maakte de Hongaarse premier Viktor Orban ook bekend dat ze van plan zijn om een tweede hek te bouwen aan de zuidgrens met Servië. 

Zowat 5.000 migranten
Vorig jaar reisden meer dan een miljoen migranten langs de zogeheten Balkanroute naar vooral Duitsland en Oostenrijk. Door de plaatsing van hekwerk op de grenzen van Hongarije, Macedonië, Bulgarije en Slovenië is deze transitroute gesloten. Toch slagen duizenden erin, vaak met de hulp van mensensmokkelaars, om via Griekenland naar het noorden te reizen. In Servië houden zich naar schatting zowat 5.000 migranten op.