Juncker: “Europa is niet in topvorm"

Europa is niet in topvorm. Zo is Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zijn jaarlijkse State of the Union begonnen. De grootste klap voor Europa was natuurlijk de brexit, maar ook het terrorisme blijft een immens probleem, zei Juncker. Hij beseft ook dat hij mensen meer dan ooit moet overtuigen van het nut van de EU. Daarom heeft hij het ook heel concreet gemaakt: in alle steden in Europa komt er gratis wifi.

Dat de Europese Unie niet in topvorm was, hebben we ook in ons land gevoeld: door de aanslagen. Mannen zoals Salah Abdeslam die vrij door Europa konden reizen, om Syriëstrijders op te pikken die met de vluchtelingenstroom Europa terug binnenkwamen. Daarom heeft Jean-Claude Juncker een nieuw registratiesysteem voor versterkte grenzen en controles voorgesteld. 

“Elke keer dat iemand de Europese Unie binnenkomt of zijn eigen grondgebied verlaat, zal er een registratie zijn van de datum, plaats en de reden van de verplaatsing", zei Juncker.

Overal wifi
Bevlogen is het allemaal niet, maar de EU-commissievoorzitter beseft ook dat hij mensen meer moet uitleggen wat Europa voor hen kan betekenen. Zo kondigt hij aan dat er binnen vier jaar in elke stad of dorp gratis internettoegang moet zijn. “We stellen vandaag voor om elk Europees dorp en elke stad uit te rusten met gratis wifi-toegang op de grote publieke plaatsen. Ten laatste tegen 2020”, aldus Juncker.

Brexit
Maar hij moet het komende jaar ook dat ene superprobleem zien op te lossen: de brexit. Absoluut niet het begin van het einde voor de Europa, zegt Juncker duidelijk. Gesteund door onder meer Guy Verhofstadt. “Onze taak, onze verantwoordelijkheid is om van de brexit een succes te maken. Voor Europa. Voor alle inwoners van Europa.”

Verhofstadt mag de toponderhandelingen over de brexit trouwens mee gaan leiden. Iets wat UKIP-fractieleider en groot brexitvoorstander Nigel Farage duidelijk niet zint: “Wat we echt nodig hebben is een verstandige aanpak. Het parlement moet dringend inzien dat het een fout heeft gemaakt en dat het iemand moet aanduiden die het Verenigd Koninkrijk wel graag heeft om die onderhandelingen te leiden.”

"Geen wervende speech"
“Het was een vrij matte en vlakke speech”, vertelt VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken vanuit Straatsburg. “Het was geen wervende speech voor de Europese Unie, maar een waslijst van maatregelen die Juncker wil doorvoeren. Er zaten wel enkele nieuwe elementen in zoals het optrekken van het investeringsfonds, en het oprichten van een jongerenvrijwilligerskorps. Maar echt nieuwe visies hebben we niet gehoord.”