Beroerte treft Shimon Peres

De vroegere Israëlische president Shimon Peres is dinsdag opgenomen in een ziekenhuis nabij Tel Aviv na een beroerte, zo heeft zijn kantoor meegedeeld.

Aanvankelijk werd de toestand van Peres omschreven als stabiel. Hij was bij bewustzijn en kreeg een aangepaste behandeling. Maar later klonkt het dat er een "verandering van de toestand" was. De politicus is onder anesthesie gebracht en kreeg een ademhalingstoestel om de verdere behandeling te vergemakkelijken. Later op de avond zou Peres nog een scan ondergaan.

Israëlische media meldden dat de ex-premier er erg aan toe is. Huidig premier Benjamin Netanyahu heeft hem een snelle genezing toegewenst. In januari moest Peres, de negende president van Israël, nog twee keer op tien dagen tijd naar het zieknhuis gebracht worden voor hartproblemen.

Peres was tussen 2007 en 2014 president van zijn land. Na de moord op Rabin in 1995 was Peres acht maand premier, een functie die hij tussen 1984 en 1986 ook kort bekleedde. Peres is één van de architecten van de vredesakkoorden van Oslo in 1993, wat hem een jaar later de Nobelprijs opleverde, die hij wel moest delen met ex-premier Yitzak Rabin en de Palestijnse leider Yasser Arafat.