Mysterie van rivier die 'bloedt' opgelost

De grootste nikkelproducent ter wereld, Norilsk Nickel, heeft toegegeven dat een van hun fabrieken de oorzaak is van de 'bloedende' rivier in Rusland. Het nikkelbedrijf had aanvankelijk staalhard ontkend dat ze de oorzaak waren van de rode kleur. Door de overvloedige regen is een dam van de fabriek Nadezhda overgelopen en is er chemisch product in de rivier terechtgekomen, klinkt het nu. 

Een week geleden doken de eerste foto’s op van de ‘bloedende’ rivier in Rusland. De eerste vingers wezen meteen naar de nikkelfabriek, maar die ontkende de geruchten. "De huidige kleur van de rivier verschilt niet van haar normale toestand", verklaarde de producent toen aan het plaatselijke nieuwsagentschap RIA Novosti. Om zijn ‘gelijk’ te bewijzen, deelde het bedrijf zelfs vier foto’s van de rivier om te bewijzen dat ze geen rode kleur had aangenomen.

Nikkel wordt onder meer gebruikt in batterijen en in munten van 1 en 2 euro. Het kan allergische reacties opwekken en in poedervorm is het zelfs kankerverwekkend.