VS rolt met spierballen in Korea

De Verenigde Staten hebben met de spierballen gerold als antwoord op de kernproef van Noord-Korea vorige week. Vandaag vlogen er twee bommenwerpers boven Zuid-Korea, op een 40-tal km van de grens met Noord-Korea.

De B-1 bommenwerpers stegen op vanop de Amerikaanse luchtmachtbasis op het eiland Guam in de Stille Oceaan. Ze vlogen laag in het Zuid-Koreaanse luchtruim en werden geflankeerd door Amerikaanse en Zuid-Koreaanse straaljagers. "De demonstratie van vandaag is slechts een voorbeeld van de militaire mogelijkheden die deze sterke samenwerking oplevert en versterkt het afschrikkingseffect", zegt bevelhebber Vincent Brooks.

Kernproef
Vorige week vrijdag kondigde het communistische regime in Noord-Korea aan dat het voor de vijfde maal een nucleaire proef succesvol had uitgevoerd. Gisteren zei Zuid-Korea dat ze signalen hebben opgevangen dat Noord-Korea bovendien werk maakt van een nieuwe test. "De nucleaire test van Noord-Korea leidt tot een gevaarlijke escalatie en zorgt voor een onaanvaardbare dreiging", zei Brooks nog.