VS bevestigt dood 'IS-woordvoerder'

Het Pentagon heeft gisteren de dood bevestigd van Abu Mohammed al-Adnani, de belangrijkste woordvoerder van terreurgroepering Islamitische Staat (IS). Al-Adnani kwam vorige maand in het noorden van Syrië om, aldus de Amerikaanse Defensie. IS had zijn dood een maand geleden al aangekondigd, maar op officiële bevestiging was het wachten tot gisteren.

De woordvoerder en nummer twee van IS kwam om het leven op 30 augustus toen het Amerikaanse leger een precisiebombardement uitvoerde op hem, laat Pentagon-woordvoerder Peter Cook optekenen in een persbericht. 

Volgens de VS was de man een van de vooraanstaande leiders van de islamistische terreurorganisatie. Door zijn dood is "de belagrijkste propangandist, ronselaar en architect van buitenlandse terroristische operaties verwijderd".

Een van de belangrijkste personen
Al-Adnani, die ook leider was van IS in Syrië, was samen met topman al-Baghdadi een van de belangrijkste personen aan de top van IS. Hij stond bekend voor zijn heftige oproepen tot het aanvallen van Arabische en westerse doelwitten. Het was ook Al-Adnani die in de zomer van 2014 in een audioboodschap het kalifaat van Islamitische Staat uitriep en IS-leider al-Bagdhadi tot 'kalief' verhief.

De terreurgroep had vlak na het bombardement al aangekondigd dat hun topman overleden was. Dat lieten ze weten via hun persagentschap Amaq. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigde toen dat ze een gerichte aanval hadden uitgevoerd op Adnani, al lieten ze in het midden of het kopstuk ook effectief was omgekomen.

Bekijk ook: