Dossier President Trump

Is Clinton "te zwak" om president te worden?

Terwijl het vroeger vooral Donald Trump en zijn aanhangers waren, die openlijk twijfelden aan Hillary Clintons gezondheid, begint nu ook de publieke opinie te kantelen. Meer en meer mensen verwijten Clinton, na het flauwvalincident tijden de herdenkingsplechtigheid van 9/11, dat ze geen open kaart speelt. Dat kan het haar in de eindstrijd een pak lastiger maken.

Gisteren moest de Democratische presidentskandidate een herdenkingsplechtigheid in New York voor de aanslagen van 9/11 verlaten omdat ze onwel werd. Haar dokter maakte enkele uren later bekend dat Clinton sinds vrijdag kampt met een longontsteking. Maar op de plechtigheid zou ze vooral last hebben gehad van de warmte en uitdroging.

“Zwakke” gezondheid
Er wordt al langer gespeculeerd over Clintons gezondheidstoestand, vooral door de entourage van Donald Trump, haar rivaal uit het Republikeinse kamp. Die laat geen kans onbenut om erop te wijzen dat Clinton met haar "zwakke" gezondheid niet in staat zou zijn om de Verenigde Staten te leiden.

“Hillary Clinton haar gezondheidsproblemen komen op een wel erg slecht moment voor haar in de verkiezingscampagne”, zegt Greet De Keyser, correspondent voor VTM NIEUWS in de VS.

Verstrekkende gevolgen
“Met Donald Trump die steeds dichter op haar hielen zit, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Ze heeft alvast voor vandaag en morgen alle campagnes geschrapt en niets is zeker of ze woensdag sterk genoeg zal zijn om de draad opnieuw op te nemen.”

Verder vraagt de publieke opinie zich nog steeds af waarom haar campagneteam heeft geprobeerd haar ziekte twee dagen verborgen te houden. De diagnose was vrijdag immers al gesteld. “Het knaagt in elk geval aan het vertrouwen in haar persoon. Vertrouwen dat al historisch laag was”, zegt De Keyser. “Het geeft haar tegenstanders de kans om haar voor te stellen als te zwak om president van de Verenigde Staten te worden.”