Assad laat zich zien in vroegere rebellenstad

De Syrische president Bashar al-Assad is vandaag in het openbaar verschenen door in een moskee in het vroegere rebellenbolwerk Daraya nabij Damascus het gebed naar aanleiding van het Offerfeest bij te wonen. 

De staatsmedia toonden dat Assad met religieuze hoogwaardigheidsbekleders, hoge kaders van de regerende Baath-partij en van de regering deelnam aan het gebed in de moskee Saad ibn Moaz. 

Opstand
Daraya was één van de eerste steden die in opstand kwam tegen het regime. Vier jaar lang belegerde het regeringsleger de stad zonder mededogen om haar eind augustus na evacuatie van duizenden rebellen en burgers weer in handen te krijgen. Mufti Adnane al-Afyoeni van de provincie Damascus ging voor in het gebed. Hij zei dat Daraya een voorbeeld zou moeten zijn voor de "verzoening van alle Syriërs en het einde van alle gevechten".

Damascus stemde dit weekeinde in met een akkoord tussen Russen en Amerikanen om vanaf vandaag 18.00 uur een bestand in acht te nemen. De Syrische oppositie eiste wel "garanties", in het bijzonder vanwege de VS die een hand hadden in het akkoord.

Strijd duurt voort
In afwachting duurden de gevechten onverminderd voort. Volgens het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten wordt er vooral een hevige strijd gevoerd in Aleppo waar gevechtstoestellen talrijke aanvallen uitvoerden, met een onbekend aantal slachtoffers bij de vechtende partijen. Ook in de provincie Idlib en nabij Damascus waren er luchtbombardementen.