Belgische militairen dichter naar IS-front

Een dertigtal Belgische militairen zal nog dit jaar dichter bij de frontlinie met IS aan de slag gaan. Dat heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) aangekondigd. De soldaten zullen niet mee op het terrein vechten, maar assisteren vanuit internationaal beschermde centra. Ze zullen "in essentie niet meer risico lopen" dan in de omgeving van Irak, waar ze momenteel het Iraakse leger helpen opleiden.

Zoals bekend opereert ons land binnen de internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat. Sinds juli nemen Belgische F-16's ook deel aan het offensief boven Syrië, terwijl dat voordien alleen tot Irak beperkt was. Intussen kwamen de Verenigde Staten en Rusland overeen "gecoördineerde aanvallen" uit te voeren in Syrië, indien de afgesproken wapenstilstand standhoudt.

Beveiligde vesting
“Tot nu toe bleven onze troepen – die in Irak opleidingen geven aan het Iraakse leger – in de hoofdstad Bagdad, weg van het front”, zegt Vandeput aan Het Laatste Nieuws. "Maar voortaan zullen ze ook meegaan naar gevechtsgebieden om de Iraakse soldaten daar te adviseren en assisteren vanuit een beveiligde vesting. Het gaat over specifieke acties zoals de communicatie met de luchtverkeersleiding die begeleid zal worden, maar deelnemen aan de gevechten op het terrein doen we niet."

"Mosoel"
Eerder kwam al de vraag richting ons land om dichter bij het front actief te worden. Dat wordt momenteel samen met de Nederlanders bekeken. Het is niet de bedoeling mee strijd te gaan leveren, maar veeleer om assistentie te bieden vanuit internationaal beveiligde centra, bijvoorbeeld voor een betere coördinatie met de luchtsteun. "Het Iraakse leger zal Mosoel zelf moeten bevrijden", aldus minister Vandeput.

Het idee is om nog dit jaar een dertigtal Belgische militairen meer naar het noorden te verhuizen. De frontlijn ligt dan weliswaar dichterbij, maar dat betekent volgens Vandeput niet per se dat de soldaten meer risico zullen lopen.

Foto: archief