VS herdenkt 15 jaar 9/11

De Verenigde Staten staan vandaag stil bij de vijftiende verjaardag van de aanslagen van 11 september 2001. In New York zullen de namen van de dodelijke slachtoffers een voor een voorgelezen worden tijdens een ochtendlijke herdenking op Ground Zero.

Bijna drieduizend personen kwamen om het leven bij de aanslagen. Negentien extremisten van Al Qaeda kaapten die dag lijnvliegtuigen en lieten ze neerstorten in de Twin Towers van het World Trade Center in New York, in het Pentagon in de buurt van Washington en in een veld in Shanksville, Pennsylvania. 

Historisch
Voor de eerste keer in bijna twee eeuwen werden de Verenigde Staten aangevallen in eigen land. Ongeveer 75.000 personen hebben nog steeds mentale en/of fysieke problemen als gevolg van de aanslagen. Vaak gaat het om hulpverleners die kankerverwekkende stofdeeltjes hebben ingeademd toen ze levens probeerden te redden.

Herdenking
In New York zullen de namen van de doden voorgelezen worden tijdens een herdenkingsceremonie deze voormiddag op Ground Zero. Op de plaats waar de Twin Towers zijn ingestort, staat nu het One World Trade Center, of de "Freedom Tower", een nieuwe toren die nog hoger is dan haar voorgangers. Zowel Hillary Clinton als Donald Trump, de Democratische en Republikeinse presidentskandidaat, zullen de ceremonie bijwonen.

Stilte
Zes keer zal er een moment van stilte zijn om de verschillende fases van de dodelijke aanslagen te herdenken: de twee inslagen van de vliegtuigen in de Twin Towers, het ineenstorten van de torens, en de twee inslagen in het Pentagon en in Pennsylvania. Kerktorens zullen luiden in New York tijdens het eerste moment van stilte, om 8.46 uur lokale tijd (14.46 uur in België), het uur dat het eerste vliegtuig in de torens vloog, vlucht 11 van American Airlines.

Obama
Ook president Barack Obama neemt een moment van stilte in acht, om 8.46 uur in besloten kring in het Witte Huis. Daarna gaat hij naar het Pentagon voor een herdenkingsceremonie, in aanwezigheid van minister van Defensie Ashton Carter.

Bekijk ook: