9/11: toen de wereld even stilstond

Het is vandaag vijftien jaar geleden dat de wereld opgeschrikt werd door de terreuraanslagen in de Verenigde Staten. Twee vliegtuigen boorden zich toen in de WTC-torens, eentje vloog in het Pentagon en een vierde stortte neer in een veld in Pennsylvania. 

Duizenden mensen lieten die noodlottige dag het leven, duizenden anderen stierven later aan de gevolgen van de aanslagen. Het zijn beelden die op velen hun netvlies gebrand staan.

8.46 uur: Eerste vliegtuig in toren
Rond kwart voor negen ’s morgens lokale tijd vliegt vlucht 11 van American Airlines in de noordelijke WTC-toren. Het toestel was kort daarvoor opgestegen in Boston en had als bestemming de westkust van de VS. Het toestel raakt de toren op de tachtigste verdieping.

Door de grote klap verliezen meteen een honderdtal mensen het leven, nog honderden meer komen vast te zitten in de verdiepingen erboven. Op dat moment is het voor velen nog niet duidelijk of het een tragisch ongeluk gaat of om een aanslag. 

9.03 uur: Tweede vliegtuig in toren
Achttien minuten nadat de eerste toren geraakt werd, is er echter geen twijfel meer mogelijk: het gaat om een aanslag. Op dat moment vliegt de United Airlines-vlucht 175 namelijk de zuidelijke WTC-toren in. Het vliegtuig treft de toren ongeveer op de zestigste verdieping. 

9.45 uur: Derde vliegtuig in Pentagon
Terwijl miljoenen mensen vol verbazing naar de gebeurtenissen in New York keken, cirkelt tegelijkertijd een andere vlucht boven het centrum van Washington DC. Om kwart voor tien vliegt vlucht 77 van American Airlines de westkant van het militaire hoofdkwartier Pentagon binnen. 

9.59 uur: Eerste toren zakt in
Slechts vijftien minuten nadat de terroristen het militaire zenuwstelsel van de VS hadden geraakt, neemt de situatie in New York een catastrofale wending. De zuidelijke toren waarin het tweede vliegtuig is terechtgekomen, stort in. Het constructiestaal van de wolkenkrabber kon de hitte van de brandende vliegtuigenbrandstof niet meer verdragen. Honderden mensen raken bedolven onder het puin.

10.10 uur: Vierde vliegtuig crasht
Ook de vlucht United Flight 93 werd die noodlottige dag gekaapt, een veertigtal minuten nadat het vliegtuig het Newark International Airport in New Jersey had verlaten. Omdat de vlucht met vertraging was vertrokken, hadden veel passagiers de beelden uit New York al gezien. De passagiers hadden dan ook een plan gesmeed om de kapers op hun eigen vliegtuig te overmeesteren. 

De passagiers bestormen om iets na 10.00 uur de cockpit met brandblussers, waardoor het vliegtuig uit balans geraakt en in Pennsylvania neerstort. Door hun heldhaftige actie hebben ze vermeden dat er op 11 september nog meer slachtoffers vielen. 

10.28 uur:  Tweede toren zakt in
Na 102 minuten in brand te staan, zakt ook de noordelijke WTC-toren in. Uiteindelijk hebben slechts zes mensen die zich in de torens bevonden op het moment dat ze neerstortten, het overleefd. 

Balans: erg zware dodentol
Bij de aanslagen kwamen die dag bijna 3.000 mensen om het leven. De meeste slachtoffers vielen in de torens van het World Trade Center. Er kwamen ook heel wat hulpverleners om en ook de passagiers uit de gekaapte vliegtuigen overleefden het niet.

Ook de dagen en jaren nadien overleden nog veel mensen door de gevolgen van 11 september. Zo stierven maar liefst 5.441 mensen aan kanker door de giftige stoffen die toen vrijkwamen.