115 miljoen voor noodhulp migranten

De Europese Unie zal 115 miljoen euro extra overmaken aan Griekenland om het land te helpen om de opvang te verbeteren van de vele vluchtelingen op zijn grondgebied. Vrijdag werd nog een kritisch rapport gepubliceerd over de omstandigheden waarin ze werden opgevangen.

De nieuwe steun "moet de situatie van vluchtelingen in Griekenland verbeteren" met het oog op de winter, zei Christos Stylianides, Europees commissaris voor Humanitaire Hulp. Het geld zal ingezet worden om de bestaande onderkomens te verbeteren, er nieuwe te bouwen en om niet-begeleide minderjarigen te helpen, in het bijzonder om naar school te gaan.

Human Rights Watch had vrijdag een rapport gepubliceerd waarin het de "lange arbitraire opsluiting" van minderjarige vluchtelingen in Griekenland had aangeklaagd. Volgens de ngo is het een praktijk waar de Griekse autoriteiten "regelmatig" hun toevlucht tot nemen. De jongeren worden vastgehouden in "kleine en overbevolkte cellen" en "gedurende weken, zelfs maanden in onhygiënische omstandigheden vastgehouden".