Dossier President Trump

Clinton haalt uit naar aanhangers Trump

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft hard uitgehaald naar de aanhangers van haar rivaal Donald Trump, de kandidaat voor de Republikeinen. De helft van zijn kiezers willen gewoon verandering, zei ze, maar voor de andere helft had ze opvallend harde woorden klaar. Enkele uren later verontschuldigde ze zich voor haar uitlatingen.

“Je kan de helft van de aanhangers van Donald Trump situeren in wat ik de mand van betreurenswaardigen noem”, zei ze in haar toespraak. “De racisten, seksisten, homohaters, vreemdelingenhaters, islamofoben, noem maar op!”

Trump reageerde meteen via Twitter. Hij noemde haar uitspraken “vol haat en gemeen” en zei dat ze miljoenen hard werkende Amerikanen beledigd heeft.

Clinton excuseert zich
In een mededeling geeft Clinton toe dat ze “schromelijk gegeneraliseerd” heeft. “Ik heb spijt dat ik ‘de helft’ heb gezegd. Dat was verkeerd”, zei ze in een persbericht, na de ophef die was ontstaan over haar uitspraken.

Clinton gaf dan wel haar fout toe, toch garandeerde ze in het persbericht dat ze de "fanatieke en racistische retoriek" van haar rivaal blijft bekampen. "Het is deplorabel dat Trump een nationaal podium gaf aan haatdragende ideeën en stemmen, in het bijzonder door de franjes van fanatici met een tiental volgers te retweeten en hun boodschap aan 11 miljoen personen over te brengen", zei ze, refererend naar de activiteiten van de miljardair op Twitter.