Dossier Strijd tegen IS

Akkoord over staakt-het-vuren in Syrië

De Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken, John Kerry en Sergej Lavrov hebben een akkoord bereikt over een plan dat tot een staakt-het-vuren in Syrië moet leiden. Dat heeft Kerry gisteravond aangekondigd na een lange dag onderhandelen in Genève.

"We kondigen een overeenkomst aan die erop gericht is de wapens te doen zwijgen en de weg te openen naar een oplossing voor het conflict, dat sinds 2011 al meer dan 290.000 levens heeft geëist", verklaarde Kerry met zijn Russische collega aan zijn zijde. De Verenigde Staten en Rusland spraken een wapenstilstand af die afgelopen nacht moest beginnen.

Gecoördineerde aanvallen
Als de wapenstilstand een week standhoudt moet die resulteren in een samenwerking tussen de militaire troepen van de twee landen. "De Verenigde Staten willen een extra stap zetten omdat we denken dat Rusland en mijn collega (Sergej Lavrov, red.) in staat zijn om druk uit te oefenen op het Assad-regime om het conflict te beëindigen en aan de onderhandelingstafel plaats te nemen." 

"We zullen een overeenkomst bereiken over aanvallen op de terroristen door de Russische en Amerikaanse luchtmacht. We zijn het eens over de gebieden waar we zullen samenwerken", zo verklaarde ook Lavrov in Genève.

Offerfeest
De start van de wapenstilstand valt samen met het Offerfeest, het belangrijkste feest voor de moslims.

"Slaagkansen van akkoord zijn beperkt"
De slaagkansen van het akkoord zijn beperkt, zeggen specialisten. Het conflict is volgens hen te complex geworden om met slechts twee landen tot een oplossing te komen, al is het wel positief dat de Verenigde Staten en Rusland nu op één lijn staan.