Tientallen zestien uur vast in Franse skilift

De defecte kabelbaan op de Mont Blanc waar meer dan 110 mensen op vastzaten, is weer in gebruik genomen. Dat heeft de uitbater vanochtend gemeld. Bij een grootschalige reddingsactie, die om veiligheidsredenen om 20.45 uur moest worden stilgelegd, konden gisterenavond al 77 mensen gered worden. 33 mensen brachten de nacht door in de lift.

Onder hen was ook een kind van tien jaar oud. Vijf reddingswerkers, onder wie drie Fransen en twee Italianen, werden ingezet om de gestrande mensen te helpen. De uitbater slaagde er 's ochtends rond 8.00 uur uiteindelijk in om de kabelbaan weer aan de praat te krijgen. 

Windvlaag
De kabelbaan viel donderdag wegens een nog onduidelijke reden rond 16.00 uur stil. Volgens Mathieu Dechavanne, CEO van het kabelliftbedrijf, liggen een windvlaag en enkele verstrikte kabels mogelijk aan de basis van de panne.

"Van de 110 personen die aanvankelijk geblokkeerd raakten, werden 77 personen geëvacueerd. Dat gebeurde in erg moeilijke omstandigheden", aldus Georges-François Leclerc, de prefect van de Haute-Savoie.  De getroffen kabelbaan hangt op meer dan 3.000 meter hoogte en verbindt de Aiguille du Midi (3.842 meter) met Pointe Helbronner (3.462 meter).