Hollande wil geen algemeen boerkiniverbod

De Franse president François Hollande heeft een nieuwe wetgeving rond het dragen van de boerkini van de hand gewezen. De conservatieven in de oppositie hadden een nieuwe wetgeving over de lichaamsbedekkende badpakken gevraagd, maar volgens de Franse president komt er gedurende zijn ambtstermijn geen “gelegenheidswetgeving” over de boerkini. 

Ex-president Nicolas Sarkozy, die in 2017 het Élysée-paleis wil heroveren, had in het boerkinidebat een nationale wetgeving gevorderd. Bovendien zouden uiterlijke tekenen van een godsdienstkeuze verboden moeten worden, aldus de conservatieve politicus, waarmee hij scholen, universiteiten, besturen en bedrijven beoogde.

Dat algemeen verbod op de boerkini's komt er niet als het van de huidige Franse president afhangt. Een gelegenheidswetgeving zou niet toepasselijk zijn en zou bovendien ook in strijd zijn met de grondwet, zei Hollande vandaag.

Boerkini verhit gemoederen
De boerkini verhit de gemoederen al een tijdje in Frankrijk. Enkele badplaatsen hadden de boerkini eind juli op hun stranden verboden. De Franse Raad van State oordeelde een maand later dat het boerkiniverbod in de badplaats Villeneuve-Loubet inging tegen de fundamentele vrijheden van de Fransen en zette zo een voorlopige streep over het verbod in de badplaats. 

Omdat de Raad van State de hoogste administratieve rechtbank van Frankrijk is, zijn de meeste lokale decreten in andere badplaatsen wettelijk niet meer houdbaar. In een aantal Franse kuststeden blijft het boerkiniverbod wel van kracht.