Verhofstadt wordt brexit-onderhandelaar

Het Europees Parlement heeft oud-premier en Europarlementslid Guy Verhofstadt (Open Vld) aangeduid als onderhandelaar over de brexit. Dat bevestigt zijn woordvoerder aan VTM NIEUWS.

Het parlement is de laatste van de drie instellingen die zijn onderhandelaar aanstelde. Voor de Commissie zal de Franse oud-commissaris Michel Barnier met de Britten aan tafel zitten, voor de Raad (de lidstaten) wordt dat de Belgische topdiplomaat Didier Seeuws. Opvallend: Seeuws was jarenlang de woordvoerder van Verhofstadt toen hij nog Belgisch premier was.

"Iedereen zal namens zijn eigen instelling praten", zegt de huidige woordvoerder van Verhofstadt. Verhofstadt zal het uittredingsverdrag van Groot-Brittannië uit de Europese Unie moeten onderhandelen. Hij zal ook de nieuwe relaties met het Verenigd Koninkrijk moeten regelen en hij zal het huidige EU-verdrag aanpassen.

Een timing voor het starten van de onderhandelingen is er nog niet. Daarvoor is het wachten op de Britse regering, die artikel 50 van het Europees verdrag moet activeren en haar Europese partners er formeel van op de hoogte moet brengen dat het VK de Unie wil verlaten.