Dossier Terreur in Parijs

Abdeslam zwijgt tijdens 2e verhoor

Salah Abdeslam, terreurverdachte voor de aanslagen van Parijs, is vanmorgen in het Justitiepaleis van Parijs voor de tweede keer verhoord sinds zijn overlevering aan Frankrijk. Abdeslam zou daarbij alweer zijn recht op zwijgen ingeroepen hebben. Sinds zijn overlevering weigert hij mee te werken aan het onderzoek, omdat hij voortdurend onder camerabewaking staat.

Onder zware beveiliging arriveerde een konvooi met de verdachte om 07.20 uur in het Justitiepaleis. In de voormiddag wordt Abdeslam door de onderzoeksrechter verhoord.

Zwijgrecht
Abdeslam werd op 20 mei een eerste keer verhoord door het Franse gerecht, nadat hij op 27 april vanuit België naar Frankrijk werd overgebracht. Hij wou toen niets zeggen omdat hij 24 uur op 24 gefilmd wordt, en hij vindt dat een inbreuk op zijn privacy.

Hij zit opgesloten in de hoogbeveiligde gevangenis van Fleury-Merogis, ten zuiden van Parijs. Daar krijgt hij een speciaal regime, mag geen contact hebben met andere gevangenen en staat onder permanente camerabewaking om te vermijden dat hij zelfmoord zou plegen. 

Voortvluchtig
De politie pakte hem op 18 maart op in de Brusselse gemeente Molenbeek, nadat hij vier maanden voortvluchtig was. Bij de aanslagen in Parijs en omgeving op 13 november zijn 130 mensen om het leven gekomen, tientallen anderen raakten gewond.

Bekijk ook: