Spoedberaad Hasselt: exit Hilde Claes?

De compensatie die sp.a wil binnenhalen om Hilde Claes op te offeren als burgemeester van Hasselt, is nog steeds het discussiepunt met de lokale coalitiepartner CD&V. Vanop aparte locaties wordt over en weer onderhandeld, waarbij CD&V de nieuwe burgemeester zou mogen leveren in ruil voor een aantal politieke afspraken. Maar ook CD&V eist garanties van sp.a over het verdere verloop van deze legislatuur.

Vannacht vond in Hasselt politiek crisisberaad plaats nadat burgemeester Hilde Claes (sp.a) gisteren enkele partijgenoten beschuldigde van “achterbaks liegen, bedriegen, belazeren en bedonderen”. Het beraad duurde tot in de vroege uren, en zelfs partijvoorzitter Crombez kwam zich mengen in de debatten. Vandaag moet duidelijk worden of de positie van Hilde Claes als burgemeester nog houdbaar is.

Een “politieke beschadigingsoperatie”, zo noemde Hilde Claes de acties van partijgenoten Valerie Del Ré en Rob Beenders. De openlijke heibel escaleerde zo snel dat Hasselts coalitiepartner Groen zich gisteren genoodzaakt zag het kartel tijdelijk ‘on hold’ te zetten. De groenen wilden snel duidelijkheid van de socialisten, anders zou het kartel opgebroken worden.

Opvallend: rond 1.00 uur ’s nachts vertrok Crombez in een auto samen met Beenders en Del Ré. Het overleg ging daarna nog urenlang door. Ook Willy Claes, de vader van Hilde Claes, liep trouwens in het gebouw rond - al lijkt het erop dat hij daar vooral was als dirigent van een groep muzikanten.

CD&V distantieert zich
“Het is duidelijk dat het hier gaat om een aantal dossiers die getuigen van slecht bestuur door de burgemeester en vooral haar omgeving. Een aantal praktijken die ruiken naar belangenvermenging, eventueel misbruik van overheidsmiddelen”, zei Belet, CD&V-fractieleider in de Hasseltse gemeenteraad, nadien. “Dat zijn praktijken waar wij ons van distantiëren, en daar moet duidelijkheid over komen."

Bekijk ook: