Was Efteling mogelijk IS-doelwit?

Het Nederlandse attractiepark Efteling was mogelijk het doelwit van een aanslag van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De Nederlandse politie pakte in juni een vrouw uit Werkendam op, die sympathiseerde met de terreurbeweging. Zij zou samen met anderen plannen hebben gemaakt om een aanslag bij de Efteling te plegen.

Uit onderzoek van de Nederlandse regionale krant BN DeStem blijkt dat de 25-jarige vrouw wilde afreizen naar Syrië. De bedoeling was dat ze daar ging trouwen met een IS-strijder, maar nog voor haar vertrek werd de vrouw opgepakt. In haar mobiele telefoon vond de politie berichten over terroristen die op weg waren naar Nederland en België om aanslagen te plegen.

De Nederlandse besprak met vrouwelijke IS-sympathisanten het idee voor een aanslag bij de Efteling. Ze schreven dat "Nederland een cadeau moet krijgen dat lijkt op wat de broeders in Parijs en Brussel hebben gedaan". Het Openbaar Ministerie in Breda bevestigt dat de vrouw is aangehouden omdat ze terroristische motieven had, maar wil niet bevestigen dat de Efteling een serieus en acuut doelwit is geweest.

Dreigingsniveau niet verhoogd
Bij Efteling zelf kunnen ze weinig commentaar geven over de zaak. "“We kunnen alleen meedelen dat de instantie die het dreigingsniveau bepaalt in Nederland, het niet noodzakelijk vond om het dreigingsniveau van de Efteling specifiek te verhogen op een bepaald moment", zegt het attractiepark aan VTM NIEUWS.