Dossier Terreurdreiging

Auto met 6 gasflessen bij Notre Dame

In de nacht van zaterdag op zondag werd in de buurt van de beroemde Notre Dame in Parijs een auto teruggevonden, die was gevuld met zes gasflessen. Volgens Franse media zijn meerdere verdachten opgepakt.

De antiterreurdiensten werden gealarmeerd toen een auto zonder nummerplaat werd teruggevonden in de buurt van de Notre Dame, in een autovrije zone. In de auto werden zes gasflessen teruggevonden, vijf volle en één lege. Volgens Le Figaro waren de gasflessen niet vastgekoppeld aan een ontstekingsmechanisme of een explosief. Ook enkele Arabische documenten zouden in het voertuig gevonden zijn, berichten Franse media.

Koppel aangehouden
De Franse autoriteiten voeren nu een onderzoek naar een mogelijke terroristische aanslag. Zes mensen werden opgepakt, vier van hen zijn intussen weer vrijgelaten. De twee anderen zijn een koppel, zowel de man als de vrouw waren volgens Franse bronnen al bekend bij de inlichtingendiensten. Omdat momenteel de noodtoestand van kracht is, kunnen de twee al zeker 96 uur vastgehouden worden. 

Risicovolle zone
Florence Berthout,de burgemeester van het vijfde arrondissement van Parijs, waar de Notre Dame staat, zou volgens Franse media furieus zijn dat de wagen zeker twee uur lang geparkeerd zou gestaan hebben voor de politie ingreep, en dat in een van de meest risicovolle zones van de stad. Nochtans had de politie ondertussen al verschillende oproepen gekregen hebben over het voertuig. 

Eind mei wees de topman van de antiterreurdiensten er al op dat terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zo goed als zeker ook bomauto’s zou inzetten. Burgemeester Berthout klaagt dan ook dat de politie onderbemand is voor de zeer drukbezochte en toeristische zone.