Jihadist probeert cipier te onthoofden

Een gedetineerde islamist heeft eergisteren twee cipiers aangevallen in de gevangenis van Osny, in de buurt van Parijs. Volgens de onderzoekers was het de bedoeling een cipier te onthoofden. Gevangene Bilal T. ging een van zijn slachtoffers te lijf met "een zeer fijn en scherp zelfgemaakt mes van 25 cm" dat "bij de toezichthouder dwars door de keel ging, op 2 millimeter van de halsslagader, en tot op enkele millimeter van de long ging". Dat schrijft de Franse krant Le Figaro.

De aanval vond plaats in een gevangenisvleugel voor deradicaliseringskandidaten. Volgens bronnen binnen de gevangenis werd de aanslag door verschillende gedetineerden opgezet. Bilal T. zou volgens een gevangenismedewerker een celdeur met bloed van zijn slachtoffer hebben besmeurd en "zijn handen gespreid hebben om te bidden". In een andere cel van deze speciale vleugel werd een mobiele telefoon aangetroffen. Het antiterreurparket van Parijs heeft een terreuronderzoek geopend.

Syriëstrijder
De magistraten beschouwden Bilal T. al van bij zijn aanhouding als een gevaarlijk individu. De man werd maanden geleden in Turkije gearresteerd. Hij was op weg naar Syrië. De speciale vleugel in Osny zou overigens zwaar gedestabiliseerd zijn door de komst van twee andere gevaarlijke gedetineerden.

Link politiemoord
De speurders vermoeden dat er een verband is tussen Bilal T. en Larossi Abballa, de man die in juni een koppel agenten vermoordde in Magnanville. Abballa had in een video ertoe opgeroepen naast agenten ook cipiers te executeren.