Betogers 'gijzelden' luchthaven Londen

Negen betogers van Black Lives Matter hebben vandaag London City Airport lamgelegd. Negen personen van de antiracismebeweging wisten vanochtend de security te omzeilen en ketenden zich vast op het tarmac. Ze hielden een actie tegen de klimaatcrisis die ze een "racismecrisis" noemen. Tegen de middag had politie de betogers verwijderd en opgepakt. De luchthaven liet weten dat alle vluchten terug waren hernomen.

De betogers van de antiracismebeweging Black Lives Matter geraakten tot op het tarmac en haalden daar twee spandoeken boven met slogans over klimaat en racisme. De organisatie eiste de actie zelf op via Twitter en zei "dat de klimaatcrisis een racistische crisis is. Zeven op de tien landen die getroffen worden door de klimaatcrisis, liggen in sub-Sahara Afrika."

Ook technische problemen
De politie kwam ter plaatse. Omstreeks 10.50 was ze er al in geslaagd om zeven van de negen betogers te verwijderen en tegen de middag was heel het tarmac terug vrij. Of de betogers iets boven het hoofd hangt, is op dit moment nog onduidelijk.

Ook op Heathrow en Gatwick, de twee grootste luchthavens van Londen, waren vandaag vertragingen op te merken. Die zijn te wijten aan problemen in het inchecksysteem van British Airways. Zowel in de VS als in Europa staan er daardoor wachtrijen.