"Wilders en Trump lijken op IS"

De VN-Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra'ad Al Hussein heeft op een bijeenkomst in Den Haag gewaarschuwd voor populistische politici zoals de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump en de Nederlandse PVV-leider Geert Wilders. Hij roept op om dergelijke "demagogen" te stoppen.

De Jordaniër verklaarde dat hij een moslim is, die als rol heeft om "de mensenrechten van iedereen, overal te verdedigen en te promoten. Ik ben boos. Door leugens en halve waarheden, manipulaties en het verspreiden van angst door Wilders", zei Al Hussein tijdens de opening van de stichting voor vrede, rechtvaardigheid en veiligheid in Den Haag voor een groep vooraanstaande personen uit het Nederlandse gerechtelijke milieu.

De extreemrechtse PVV van Wilders lanceerde vorige maand haar campagne voor de verkiezingen van maart 2017 en verklaarde onder meer dat ze alle moskeeën wil sluiten en de Koran wil verbieden. Daarnaast wil de partij, die aan kop staat in de peilingen, het land 'de-islamiseren', door onder meer de grenzen en de asielcentra te sluiten en migranten uit moslimlanden asiel te weigeren.

Wilders reageert
Volgens Al Hussein, die erg aangedaan is door de voorstellen van PVV, heeft Wilders veel gemeen met de Republikeinse presidentskandidaat in de VS, Donald Trump, de Hongaarse premier Victor Orban, de Franse politica Marine Le Pen en de Brit Nigel Farage. "Al deze populistische politici vertonen qua ideologie gelijkenissen met terreurgroep Islamitische Staat", aldus Al Hussein nog. "Ze willen allemaal, in verschillende mate, terugkeren naar een verleden, dat zo vrolijk en puur is en waar de zonovergoten velden bewoond worden door mensen die verenigd zijn door hun afkomst of religie. Een verleden dat in de realiteit zeer waarschijnlijk nergens heeft bestaan.

Wilders reageerde op Twitter op de uitspraken van Al Hussein. "Wat een idioot", klonkt het. Wilders riep voor de zoveelste keer op om de VN, voor velen toch het toonbeeld van rechtvaardigheid, af te schaffen. "De VN is grotesk, laten we deze bende bureacraten dumpen."