"Jungle Calais wordt politiek probleem"

VTM-journalist Robin Ramaekers ziet in Calais hoe vrachtwagens, boeren en boze burgers de Kanaaltunnel volledig blokkeren. “Allemaal met een en dezelfde eis: het moet hier gedaan zijn met de problemen, die vluchtelingen – of illegalen, zoals ze het liever benoemen – die moeten hier weg. Wat er dan mee moet gebeuren, daar heeft niemand een duidelijk antwoord op.”

“Het begint stilaan een politiek probleem te worden. Minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve heeft beloofd dat het probleem gaat worden opgelost, alleen kan hij ook niet zeggen hoe en wanneer precies”, zegt Ramaekers. Ondertussen wordt in Frankrijk steeds meer met de vinger gewezen naar de Britten, die hun grenscontroles op Frans grondgebied uitvoeren. Nu de Britten uit de EU willen, moet daar voor veel Fransen verandering in komen.

“Je hoort hoe langer hoe meer dat de Britse grenscontrole misschien wel terug naar Groot-Brittannië moet verschuiven, wat dus wil zeggen dat al die vluchtelingen eigenlijk de andere kant op zouden kunnen gaan. Geen oplossing, maar wel een verschuiving van het probleem", klinkt het.