Dossier Terreur in Parijs

"2 terroristen te laat voor aanslagen Parijs"

Twee terroristen die ook hadden moeten deelnemen aan de aanslagen in Parijs op 13 november 2015, raakten niet op tijd in de stad. Dat zegt het Amerikaanse nieuwsstation CNN op basis van 90.000 pagina's aan documenten die het kon inkijken. 

Het gaat om de Algerijn Adel Haddadi en zijn Pakistaanse reisgezel Muhammad Usman. Zij kwamen enkele weken voor de aanslagen in Parijs in een bootje via Izmir naar Griekenland, verscholen tussen vluchtelingen. Bij hen waren ook al-Mohammad en al-Mahmod, de twee terroristen die zichzelf op 13 november van vorig jaar opbliezen aan het Stade de France in Parijs.

Bij aankomst in Griekenland werden Usman en Haddadi door de Griekse politie onderschept. Daar werd duidelijk dat hun Syrische paspoorten vals waren. Daarop nam de politie al hun geld af en sloot hen een maand op. Hun twee kompanen slipten echter wel door de mazen van het net en konden zo hun trip naar Parijs voortzetten. 

Nieuwe plannen
Na hun opsluiting probeerden de twee nog 'op tijd' in Parijs te geraken, maar verdere problemen op hun tocht, o.a. in Oostenrijk, verhinderden hen daarvan. Wat hun rol in de aanslagen exact zou geweest zijn, is niet duidelijk. Wel weten we dat de twee contact hebben gehad met personen in Frankrijk en België, waarschijnlijk om nieuwe terreurplannen te smeden. 

Die werden echter ook verhinderd toen de Oostenrijkse politie hen arresteerde na een heuse klopjacht na de aanslagen in Parijs.