Londen herdenkt Grote Brand van 1666

Londen heeft gisterenavond de Grote Brand van 1666 herdacht met een 120 meter lange houten maquette van de historische stad, die op een drijvend vlot op de rivier Thames in brand werd gestoken. Duizenden kijklustigen zagen het model van de Amerikaanse kunstenaar David Best in vlammen opgaan.

In Londen vinden tussen 30 augustus en 4 september festiviteiten plaats in het kader van de 350ste verjaardag van de Grote Brand van Londen. Naast de verbranding van de maquette, die gebouwd werd met de hulp van kansarme jongeren, zijn er installaties, optredens, interviews en rondleidingen in de stad.

Dertienduizend gebouwen
Tussen 2 en 5 september 1666 werd tachtig procent van de historische City of London, die voornamelijk uit hout was gebouwd, vernield door een brand. De brand ontstond in een bakkerij, maar al snel was de vuurzee niet te houden. Meer dan dertienduizend gebouwen, waaronder de middeleeuwse Saint Paul's Cathedral, gingen in vlammen op.

Bijna tachtigduizend werden op slag dakloos, zes mensen kwamen om het leven. De Grote Brand leidde tot de heropbouw van Londen, waarbij het hout vervangen werd door bakstenen als bouwmateriaal, en er werd een georganiseerde brandweerdienst en verzekeringsindustrie op poten gezet, aldus BBC. De Saint Paul's Cathedral werd heropgebouwd en is tot op heden nog een van de blijkvangers van de Britse hoofdstad.