Massaal protest tegen jungle Calais

De handelaars en vrachtwagenchauffeurs van het Noord-Franse Calais houden vandaag acties om de Franse regering onder druk te zetten om de 'jungle van Calais' snel te ontruimen. Om 6.30 uur verzamelden boeren en truckers in Boulogne-sur-Mer en in Loon-plage in de buurt van Duinkerken. Om 7.30 uur kwam een ‘langzaamaanactie’ op gang richting Calais.

"Je houdt van je stad, van je haven. Je wil dat de situatie in Calais verandert. Ondanks de aankondigingen van de minister van Binnenlandse Zaken, is de veiligheid niet gewaarborgd." Dat zegt 'le Grand Rassemblement du Calaisis' op zijn Facebookpagina. Zij noemen zichzelf een apolitieke burgerbeweging.

Volgens de organisatoren worden bij de twee langzaamaanacties bijna tachtig vrachtwagens en honderden tractoren ingezet. “Cazeneuve ( Franse Minister van Binnelandse Zaken nvdr) heeft dan wel de ontmanteling aangekondigd, maar we hebben nood aan een onmiddellijke beveiliging."

Drie maanden van agressie
"Als de ontmanteling binnen drie maanden gebeurt, zijn dat drie maanden van nieuwe gevallen van agressie tegen de vrachtwagenbestuurders of van geweld tegen individuen", klinkt het bij David Sagnard, de voorzitter voor Pas-de-Calais van de Franse Federatie voor Vrachtwagentransport.

Om 09.00 uur hebben de handelaars van Calais samen met de havenwerknemers een menselijke ketting gevormd in de buurt van het Stade de l'Épopée. Een uurtje later komen de vrachtwagens en tractors de deelnemers aan de ketting ophalen en gaat de tocht verder richting het eindpunt. Dat is de afslag naar de Kanaaltunnel, waar de manifestanten de A16 willen blokkeren.

Cazeneuve kondigde vrijdag aan dat het kamp in Calais "zo snel mogelijk" dicht gaat, maar gaf geen datum op. In het kamp leven volgens de overheid 6.900 migranten, volgens de organisatie meer dan negenduizend.

Oplossing lijkt nog veraf

VTM-journalist Robin Ramaekers ziet in Calais hoe vrachtwagens, boeren en boze burgers de Kanaaltunnel volledig blokkeren. “Allemaal met een en dezelfde eis: het moet hier gedaan zijn met de problemen, die vluchtelingen – of illegalen, zoals ze het liever benoemen – die moeten hier weg. Wat er dan mee moet gebeuren, daar heeft niemand een duidelijk antwoord op.”

“Het begint stilaan een politiek probleem te worden. Minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve heeft beloofd dat het probleem gaat worden opgelost, alleen kan hij ook niet zeggen hoe en wanneer precies”, zegt Ramaekers. “Je hoort hoe langer hoe meer dat de Britse grenscontrole misschien wel terug naar Groot-Brittannië moet verschuiven, wat dus wil zeggen dat al die vluchtelingen eigenlijk de andere kant op zouden kunnen gaan. Geen oplossing, maar wel een verschuiving van het probleem.”