Merkel krijgt zware klappen in thuisstaat

De CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel krijgt het zwaar te verduren en verliest overal veel terrein. Merkel verloor in haar thuisstaat Mecklenburg-Vorpommern fors en was nog maar de derde partij. De Groenen hebben gisteren de kiesdrempel niet gehaald, zo blijkt uit het voorlopig eindresultaat.

In de lijn van de prognoses blijft de regerende sociaaldemocratische SPD met 30,6 procent van de stemmen de grootste partij, ondanks aanzienlijk stemmenverlies. De christendemocratische partij van Angela Merkel krijgt zeer zware klappen en wordt zelfs de derde partij.

De CDU kwam uit op 19,0 procent, onder de 20,8 procent voor de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) die profiteert van ongenoegen over het migrantenbeleid van Merkel.

De extreemrechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) strandde op 3,0 procent en dondert uit het deelstaatparlement, het laatste waarin ze nog zetelde. De Groenen verloren haast de helft van hun stemmenaantal en bleven met 4,8 procent onder de kiesdrempel. 

Zien aankomen
"Ik had deze historische nederlaag van Merkel wel zien aankomen. We mogen van geluk spreken dat we nooit haar opengrenzenbeleid zijn gevolgd in België. Merkel staat wel nog altijd ijzersterk, er moet veel gebeuren om haar uit de politiek te krijgen. Het is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat rechts zo ver komt in Duitsland en dat is allemaal te wijten aan een resem verkeerde beslissingen van Merkel." Dat zegt de voorzitten van N-VA Bart De Wever aan VTM NIEUWS.

Bekijk ook: