Tienduizenden op straat tegen Temer

Tienduizenden aanhangers van de woensdag afgezette Braziliaanse presidente Dilma Rousseff hebben gisteren in de straten van Sao Paulo geprotesteerd tegen haar opvolger Michel Temer. "Temer buiten!", "Verkiezingen, nu!", waren enkele van de slogans op de protestborden van de volgens de organisatoren ongeveer 100.000 manifestanten. De betogers noemen de afzetting van Rousseff een "staatsgreep" en eisen nieuwe verkiezingen.

De Senaat zette Dilma Rousseff woensdag af omdat ze de begroting vervalst zou hebben. Ze werd vervangen door Michel Temer, die tot eind 2018 zal aanblijven. Aan het einde van de manifestatie kwam het tot botsingen met de politie, die volgens de website G1 traangas inzette. Dat gebeurde ook bij de andere soortgelijke protesten van de afgelopen dagen. Temer is momenteel in China om er de G20 bij te wonen, maar zei dat de manifestanten "kleine groepen roofdieren" zijn.

"Het zijn kleine groepen, minimale groepen. Exacte cijfers heb ik niet, maar het gaat om 40, 50, 100 personen, niet meer. Op 204 miljoen Brazilianen, denk ik dat dat onbeduidend is", zei Temer over het protest. "De president die een staatsgreep pleegde in Brazilië zei dat we met 40 waren. Hier zijn de 40 mensen, we zijn bijna met 100.000", antwoordde Guilherme Boulos van de Sin Techo-beweging, die samen met andere linkse organisaties tot het protest had opgeroepen. Het protest vond in de late namiddag plaats, om de doortocht van de vlam van de Paralympische Spelen niet te verstoren. Die Spelen starten woensdag in Rio de Janeiro.