Obama steunt Turkije na staatsgreep

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de volledige steun van de Verenigde Staten toegezegd om de daders van de poging tot staatsgreep voor het gerecht te brengen. Het was de eerste ontmoeting tussen de twee staatshoofden sinds de mislukte coup van 15 juli. Obama en Erdogan ontmoetten elkaar in de rand van de topbijeenkomst van de Groep van 20 in Hangzhou.

Obama liet de naam van Fethullah Gülen niet vallen, maar Amerikaanse functionarissen hebben aanwijzingen onderzocht die Turkije voorlegde om de uitlevering van Gülen te vragen voor aanklachten die geen verband houden met de mislukte staatsgreep. Ankara houdt de in de Verenigde Staten levende geestelijke verantwoordelijk voor de couppoging.

Obama zei dat hij steun had aangeboden "in het onderzoek naar deze illegale acties teneinde de daders voor het gerecht te brengen". "Ik heb hem verzekerd dat ons departement van Justitie en mijn nationaal veiligheidsteam met de Turkse autoriteiten blijven samenwerken om na te gaan hoe we er kunnen voor zorgen dat zij die deze activiteiten uitvoerden, berecht worden", zei de president.

Erdogan dankte Obama voor zijn steun en zei dat "binnen het kader van de wet operaties voorbereid werden" tegen Gülen en zijn aanhangers. Turkije is bewijsmateriaal tegen Gülen aan het verzamelen om aan de VS voor te leggen, zei hij.