Bilen Ceyran dient klacht in tegen Turkije

Bilen Ceyran, de Belgische studente van Turkse origine die vorige week gearresteerd werd tijdens haar vakantie in Turkije, dient een klacht in tegen de Turkse staat. Dat heeft ze gezegd in een interview aan VTM NIEUWS. Ze is op dit moment met de auto onderweg naar ons land. Ceyran zegt dat ze onmenselijk werd behandeld.

Eind augustus vielen veertig zwaarbewapende politieagenten het vakantiehuis binnen waar Bilen Ceyran verbleef. Ceyran en haar vrienden werden hardhandig aangepakt en ondervraagd. Volgens bepaalde Turkse media werd Ceyran ervan beschuldigd lid te zijn van de KGÖ, de communistische jongeren van Turkije.

Geslagen
“We werden met drie opgesloten in een cel van twee vierkante meter”, zegt Ceyran aan VTM NIEUWS, “Ik kan zelf niet zeggen waarom ze mij hebben vastgehouden. Ik ken de reden niet.” Ze werd tijdens haar ondervraging zelfs geslagen door een politieman. Maar de dokter van de gevangenis wou haar niet onderzoeken, zegt ze. "Hij heeft me niet onderzocht en zei: heb je snijwonden of andere verwondingen? We zeiden ja, maar hij schreef niks op. Hij keek naar de politieman die juist achter mij stond."

Klacht
Ceyran heeft ondertussen een klacht ingediend tegen de Turkse staat. “Ze hebben mij één week vastgehouden zonder reden én in slechte omstandigheden."